ANALOGT Foto 

Denna sida är nu öppnad fr o m 141006 - 

 

JAG MÅSTE JU BARA SÄGA DETTA, ANG DET ANALOGA FOTANDET IDAG! :)

 

Photo 2004 © Staffan Rahm                              (Sista sköljningen med vätmedel)

 

Jag började min analoga fotobana på 50 talets mitt, och har förstås jobbat i mörkrummet med både framkalla film, och kopiera bilder i många år.

Sen har mitt intresse för bild bara ökat och ökat, och gör det fortfarande, men i ständigt nya medier och teknik...

 

      Min första kamera, ca 1956 (Den finns kvar!)

(Utdragbart objektiv, fix fokus samt 120 film)

 

 

Nu lever jag bara i den digitala världen, och jag minns tydligt än idag, lyckan när den digitala världen gjorde sitt intåg i mitt liv! 

 

Ok, den var inte bra då, för den första tidens bilder var verkligen lågupplösta och pixliga, men det var digitalt!!! :)

Man dog nästan av lycka!!! Min försa digitala kamera var bara på 780kb! (0,78mb) Min nuvarande kamera just nu, (Nikon D810) har minst 36gb!

Det är en viss skillnad!

 

Det tog ju många år innan den digitala världen kom ifatt den analoga, sen har den ju bara ökat och ökat! Se bara vad RED kameran har! Typ 3000gb minst? Är inte uppdaterad just nu...

 

Åter till ämnet!

Jag saknar förstås fortfarande den där enorma spänningen när man körde sin JOBO dosa för negativ film, med dess kemikaliers dofter man aldrig glömmer! För att inte tala om dofterna av framkallningsvätskan till bilderna, och slutligen fixativ! Samt spänningen i mörkret i en svag mörkrumslampa i rött eller orange, då man sakta såg hur bilderna framtona framför ögonen, nästan som ett trolleri!!! Men visst, det var verkligen trolleri tyckte jag då, iaf de första årets stunder i mörkrummet...

 

Min 1:a "riktiga" förstoringsapparat!

  

PS. Avmaskningsramen, mörkrumslampan, samt vattenrollern var också hemmagjorda...

 

 

Hur som, idag har plötsligt världen vänt!??? 

 

Vi gamlingar som redan har upplevt den långsamma analoga tiden, och nu älskar den snabba digitala tiden fattar ingen ting!??? Iaf inte jag? Varför gå tillbaka till ruta ett!??? VARFÖR UPPFINNA HJULET IGEN!???

 

Jag vet att Anders Petersen aldrig lämnar det analoga...?

 

Visst, med facit i hand, och min spontana ogenomtänkta text m m, visst var det charmigt att stå där i mörkret och känna dofterna, förväntningarna osv, men nu idag i vårt stressiga samhälle får jag inte ihop detta!?

Att våra fina ungdomar nu diggar denna "hemska" dåliga långsamma färglösa tid, med ofta dåliga resultat, (iaf den första tiden för mig) som det ofta blev de första åren, innan man fattade galoppen!??? Jag förstår ingen ting!???

 

Men det konstiga är att ungdomarna idag inte verkar vilja fatta galoppen!? De vill ha suddiga, repiga flammiga, slabbiga och hemska bilder!? Det som idag gör ont i en gammal fotografs ögon!???

Men nu? Ungdomarna älskar svartvita sopiga bilder??? Samt gärna slabbiga polaroidbilder också!??? Helst skall all skit synas i kanterna på bilderna...???

 

Ja ja, det finns gamlingar som fortfarande gillar analogt, (Se Anders P ovan) men de vill antagligen inte sätta sig in i datorns värld, eller tror sig inte kunna lära sig den digitala världen, samt många i min ålder +/- 15 år hatar datorer osv osv... (OBS! Mitt påstående gäller inte alla, eller typ Anders P, tror jag?)

 

Jag glömmer aldrig när jag tog steget till färgens fantastiska värld, och köpte min första rulle färgfilm, och sedan var det bara en självklarhet att fortsätta med färg! Men ok, lite pressad TRI-X fortsatte jag med länge, och parallellt sas... Sen att inte glömma Kodalith, tonlines, solarisation m m, m m, som jag också älskade att jobba i! Men som sedan även det ebbade ut, för det var ju bara färg som gällde som sagt...

 

Svartvitt är fantastiskt!

Men ok, visst är även den svartvita världen fantastisk, och det är ju ett helt annat tänkande när man ser en bild man vill ta i svartvitt, vare sig det är en människa eller en naturbild!

Men som sagt, den tiden är förbi, (trodde jag) men jag måste erkänna att man får en del vibbar när man ser svartvita bilder på fotoutställningar m m, i denna nuvarande moderna värld vi lever idag, så visst gör jag svartvitt ibland, mer och mer faktiskt? Se några av mina här... (Inte de bästa)

 

Men som sagt, jag kommer aldrig att släppa färgen!!!

I alla fall inte den digitala världen!!!

 

Numera, ja bara för några dagar sedan faktiskt, (141030) har jag halkat in i mina gamla intressen från 70-80 talet, (gick då på "Grundis") då jag målade i div olika medier, typ olja, tusch, akvarell, kritor, kolkritor, serigrafi m m, ja och mycket i den grafiska världen med koppartryck, hårdgrund, mjukrund, torrnål osv, som oftast trycktes med enbart svart färg! Det blev svartvitt!

 

Men till saken, hmm... nu har jag mer och mer börjat göra konst av mina bilder, med div filter i mitt Photoshop, (CC) t ex Topaz!

Ok det har jag använt i många år, samt alla vanliga filter i Photoshop, men nu har jag ett "plugin filter" som heter Topaz impression, och den är som det låter, man förvandlar sina bilder till impressionistisk konst! ("Fusk-konst") iaf är det inte målad konst med pensel...

Men det är faktiskt inte min bästa konstform, men den är ok, och jag älska den redan!!! :)

 

Min stil då jag målade på riktigt, var ju typ Salvador Dali, (surrealistisk konst) och att få fram ett sådant filter kan ju vara svårt!? Eller?

 

PS. Vill bara tillägga, om någon råkar komma in här, och nu, att jag skriver bara på nu direkt i minnet, utan rättning av stavfel osv, men det kommer innan jag lägger ut detta på nätet, tror jag? (Synligt sas)

 

 

OBS! Text i grönt är alltid KLICKBART, och tar dig till annan platts!

 

MINA EGNA SIDOR ang FOTO

Glasplåtar

Min 1:a "riktiga" förstoringsapparat... (Jord av en mjölkkruka m m)

KODAK (Det analoga)

Mina analoga kameror...

Se mina första kameror...

Se min första systemkamera! (Exakta Varex IIa)

Se mina NYA digitala kameror, data & serie nr m m!

Se vidare "Bilder på mina kameror"! (Blandat!)

Eller se min 1:a projektor & filmkamera m m...

Allt om foto, film & video m m... (Nyare kommer)

 

Mitt brinnande foto intresse!

SFS Fotoskolan jag gick...

SE MER ANG FOTO/VIDEO m m, PÅ MIN HEMSIDA HÄR! 

 

DET KOMMER ev MER vartefter...

 

 

 

Det börjar ljusna mer, ang analog film! Se nedan!

Tack vare "Kickstarter projektet"! (ITALIEN)

 

141016 Ferrania vaknar upp igen! (I nya kläder) 1923-2010, nu på G igen!

Se gärna filmen ovan, sen kolla/läs mer HÄR! (Kamera & Bild)

I första stadiet skall de bara tillverka DIA-film, som får fart på 35mm och 120-film plåtarna igen. Men de kommer även tillverka film till Super 8 och 16mm-film, för de som vill damma av sin gamla filmkamera igen.... 

LÄS MER HÄR!

 

 

 

Hej Internetsurfare m fl...

Hittar ni något användbart på min hemsida, så får ni gärna skriva något om det i min GÄSTBOK... eller KONTAKTA mig :)

Tackar på förhand//Staffan

 

 

Mina gamla verktyg på 60 talet...

En gammal antik svart/vit bild jag hittade, och skannade av 2008... plåtad ca 1966 - 1967?