De goda svamparna i skogen...
Denna sida är nu öppnad fr o m 101006–
Photo 2010 © Staffan Rahm (Röd flugsvamp)
Jaaa… härliga höst!
Ut och håva in av skogens skafferi! Men OBS, plocka inte dessa röda vackra svampar här ovan! Skenet bedrar en kan man verkligen säga! (Dödens svamp)
Nä, med betydligt godare svampar fyllde vi våra korgar på bara några timmar! Förutom de vanligare svamparna (kantarell, trattkantarell, och trumpetsvamp) så plockade vi även t ex vita röksvampar, blek taggsvamp, (förväxla inte med vit taggsvamp), blodriska (förväxla inte med den giftiga lakritsriskan), samt en och annan Karl-Johan svamp damp tungt ner… och jag fann även några soppar, typ strävsopp, sandsopp, smörsopp m fl som också fick plats i korgen… samt massor (flera kilo) av gul trumpetsvamp och trattkantareller, och några vanliga gula kantareller…
Gissa om vi njöt när vi kom, efter vi snabbt rensade lagom mycket till en stor omelett med smörstekta kantareller, trumpeter och trattisar ca 3-4 cm tjockt över omeletten! Ha! Alldeles gratis dessutom, förutom nöjet att ta sig till skogen, och krypa omkring i frisk skogsluft... samt njuta under pausen av medhavd massäck… kan det bli bättre i höstsolen!?
PS. En bra app jag har i min iPhone heter "Svampguiden"...
111001 Plockade vi svamp igen...
Photo 2011 © Staffan Rahm
Himla tjat då... men de små rackarna är ju så goda,
och så länge det är sköna helger, sol, picknick läge så fortsätter vi...
Vi hittade även massor av soppar! Hel papperskasse! (Tungt!)
110924
Photo 2011 © Staffan Rahm (KLICKBAR)
Hittade en "Alien svamp"!? Nääää... förmodligen en giftig flugsvamp bebis...?
Vet någon till 100%!? Kontakta mig då HÄR!
OBS varning! Plocka bara svamp ni säkert känner till!
Köp en ny svampbok! De gamla är farliga, eftersom många ätliga svampar var klassade annorlunda förr i tiden, men skall inte ätas idag, eller möjligen torkas eller förvällas först... osv...
110918 Svamptider!? Då plockar vi alltid svamp några helger...
Photo 2011 © Staffan Rahm
Jag älskar svamp som synes... :-) (Har inte hunnit kollat vad det är ännu!) Hjärtsvamp? :-)
Photo 2011 © Staffan Rahm
Skogens skafferi!
Min korg till vänster, under blodriskorna finns det massor av trattkantareller, och några trumpetsvampar... samt blek, rödgul & fjällig taggsvamp, samt vårtig röksvamp m m... samt den 5 sjärniga (5*) Stolta Fjällskivling!!! Första gången vi hittar så fina exemplar...
Photo 2011 © Staffan Rahm
Vårtig röksvamp... (2*)
Photo 2011 © Staffan Rahm
Bilden ovan föreställer några styckade "Stolta Fjällskivlingar"!
Den är 5 stjärnig, (5*) och smakar som snitsel!
Photo 2011 © Staffan Rahm
Skäggriskan är bara 2 stjärnig, (2*) och kan förväxlas... så vet säkert! Samt vi plockade även blodriskor, (4*) men de var tyvärr maskätna... som de ofta är när de blir större...
Photo 2011 © Staffan Rahm
Trattkantareller som många andra svampar gömmer sig ofta under kvistar, löv och grangrenar m m, så lyft gärna på prylarna på marken...
Photo 2011 © Staffan Rahm
Photo 2011 © Staffan Rahm
Photo 2011 © Staffan Rahm
De tycker om lite fukt och mossor...
Photo 2011 © Staffan Rahm
En korg med massa godsaker, typ Stolt Fjällskivling överst, (kan förväxlas med vit flugsvamp!) sen ser man lite vitt under de gula svamparna, som är vit röksvamp, och de gula blandat med någon trumpetsvamp, och mest trattkantareller... (4*)
OBS!!! Förväxla ej med giftiga spindelskivlingen!!! Eller den giftiga toppvaxskivlingen!!!
Photo 2011 © Staffan Rahm
Man vill ju inte avskräcka på något vis... men det finns en baksida med svamplockning! FÄSTINGEN!
Jag hade tre när jag kom hem... och jag har alla tre sprutorna för TBE, men obs, de skyddar inte mot borrelia! (Bilder på symtom)
Skaffa en riktig fästingborttagare, typ denna för en ca 50 kr på typ friluftsaffärer...
OBS!!! Undvik att ta bort dem med pincett, för då är risken att man krämar ut maginnehållet och får då borrelia, eller TBE!
Photo 2011 © Staffan Rahm
Gjorde en typ "Blodriskart"!? Ha... (Till salu!) Kontakta mig HÄR om pris...
Photo 2011 © Staffan Rahm
Dito... Ej riskfri art... :-)
År 2010 var vi också ut och plockade svamp...
Photo 2010 © Staffan Rahm
Det här ser ju inte så gott ut, men det är p g a att det är orensat, samt den dåliga inbyggda blixten i kamerans fel...
Photo 2010 © Staffan Rahm (Plåtad med iPhone 101002)
Så här såg det ut på talriken efter ca ½ timma då vi kom hem från svampskogen...
Svamptider!
En bra app jag har i min iPhone heter "Svampguiden"...
080908 Svampar, se filmen...
Några fina svamp planscher... (Målade)
Dito mushrooms...
Dito, men på Svenska...
Flera svampkartor...
060927 Stureplanensprofilens "svamp"...
10 steg för en lyckad svamptur
Ta med en bra svampbok och gå gärna en svampkurs.
Använd en korg, helst med fack för olika sorter.
Plocka aldrig svamp i plastpåse för det utvecklas lätt bakterier i den täta miljön.
Plocka bara svampar som du säkert känner igen som ätliga. Undvik gamla tumregler om giftiga och ätliga svampar.
Ta bara svamp som känns fast och frisk.
Skär bort allt som är insektsangripet och maskätet.
Använd gärna svampkniv med styvborst i änden för att ta bort jord och skräp.
Tillaga svampen samma dag.
Fräs eller stek svampen i minst 15-20 min.
Ät aldrig rå svamp i till exempel sallader.
Källa: Naturhistoriska riksmuséet/ sektionen för kryptogambotanik, svampexpert Pelle Holmberg
Har du ätit giftsvamp?
Slå 112 till Giftinformationscentralen.
Var beredd att svara på frågor som var du plockade svampen och i vilken miljö den växte.
Om du har fått ont i magen strax efter att du ätit svampen – försök kräkas. Om det inte går ta medicinskt kol. Det finns att köpa på apoteket.
OBS! Vi har ju bara plockat svam några år... så varken jag eller Georgia är någon expert på svampar, men för varje år ökar vi på intresset för nya svampar, men vi håller oss bara med "säkra kort", för det är dumt att dö för den lilla läckerbiten, eller en mumsig svampmacka... Eller hur...
110918 Inte bara "svamptider"!? (Rostade ekollon)
Photo 2011 © Staffan Rahm
Man kan även plocka ekollon (på marken) annars måste du ha markägarens tillstånd om du vill plocka från träden direkt... Man skalar dem inte, bara rosta dem i 275 grader, 15 minuter... om man kollar på nätet! Men våra small (exploderade) i ugnen!? Vad felet är vet jag inte nu... men skall kolla upp det!
OBS! Dessa ovan är skalade och rostade!
Photo 2011 © Staffan Rahm
Orostade ekollon...
När vi var påväg hem från svampskogen, såg vi dessa på marken! Så varför inte prova tyckte vi...
Photo 2011 © Staffan Rahm
När de var färdigrostade, var det bara att ta bort skalen...